Salı , 19 Mart 2024
Breaking News
Home » Güncel Haberler » Tipografi Kuralları

Tipografi Kuralları

Etkili Tasarımlar İçin Doğru Yazı Tipi Nasıl Seçilir?

 

       Basılı projeleriniz için seçeceğiniz yazı tipi, genel tasarım sürecinin önemli bir parçasıdır. Peki 20.000'i aşkın yazı tipinin varlığının yanı sıra her geçen gün yenileri üretilirken nereden başlayacaksınız?

 

       Öncelikle, kullanacağınız tonu belirleyerek seçeneklerinizi daraltın. Yazı tipleri kişilik yansıtırlar. Mesela eğer bankacılık işi ile meşgulseniz, güvenirlik hissi yaratacak Garamond gibi klasik serif font tercih etmelisiniz. Serif fontlar genellikle elegan veya klasik bir imaj yaratmak için kullanılır. Daha geçici bir imaj için ise Bank Gothic gibi bir Sans Serif font tercih edilmelidir. Sans serif fontlar güven ve rahatlık hissi yaratmaya yardımcı olur.

 

Tipografi

 

       El yazısı bir yazı tipi seçerken dikkat etmelisiniz. Duyurular veya devetiyler için şık bir görünüm oluşturabilirler ancak okunması zordur. Asla tüm harfleri büyük kullanmamalı ve asla uzun yazılarda bu tip fontları tercih etmemelisiniz.

 

       Okunabilirlik önemlidir. Seçtiğiniz fontun okunması kolay bir font olmasına özen gösterin. Yeni ve değişik onca yazı tipi arasından sizin için 'cool' olanı seçmek hiç de zor olmayacaktır. Bu sizin genç bir kitleye hitap ederken sivri bir dille iletişim kurmanızda ise yarayacaktır, ancak yine de kolay anlaşılır biryazı tipi olmalı. Çok önemli bir kural daha: Asla tek bir tasarım içerisinde 3'ten fazla yazı tipi kullanmayın. Bir font başlık için, bir font gövde metin için ve bir font da isteğe bağlı olarak imza için kullanılması yeterlidir. Fazlası karmaşık ve sıkıcı bir izlenim yaratır. Bu fontların kombinasyonu da önemlidir tabii.

 

Tipografik çalışma

 

       Başlığınız için serif bir font seçecek olursanız, gövde metni için sans serif bir font tercih etmelisiniz (veya tam tersi). Metin için benzer bir serif kullanmaktan kaçının, bu 'hata yapılmış' izlenimi yaratabilir. Çalışmanızda zıt yazı tipleri kullanmanız kontrast duracak ve ilgi çekecektir. Ana yazı tipinin yakın benzerlerini de kullanmamalısınız. Mesele eğer başlığınız el yazısı karakterinde ise metniniz için kesinlikle italik serif tercih etmemelisiniz.

 

       Karakter seçimi ve aralıklar, profesyonel görünüm elde etmek için diğer önemli unsurlardır. Sola hizalanmış yazı okunulurluğu rahat kılar ve bir sonraki satırı bulmak kolay olur. Satır sonlarına özen göstermelisiniz. Özenli bir sayfa düzeni olmalı, bir satır uzunken takipli satır kısa bitiyor mu veya tüm satırlar aynı uzunlukta mı diye inceleyin. Buradaki istisnai durum, paragraf sonları. Asla son paragrafa denk gelen satırda tek bir kelime bulunmamalı. Metninizin sayfa düzenini ayarlarken, düzensiz aralıkların oluşmasını engelleyin. Bu düzensiz aralıklar sözcüklerin arasında kötürlerin oluşmasına yol açar ve bu da okuyucunun dikkatini dağıtır. Düzenlenmiş metinler, kitap veya dergi makaleleri gibi uzun yazılarda çok önemlidir.

 

Tipografik çalışmalar

     

       Ortalanmış metin, sağdon ve soldan sıkıştırılmış köşeler oluşturur. Bu, özenle uygulandığı sürece ağır ve olgun bir görünüm sağlayabilir. Köşelerin düzgün görünebilmesi ve okunabilirliğin sağlanması için satırları arttırın ve satır aralarındaki boşlukları arttırmayı deneyin. Sola yatırılmış köşeli metin hem okunurluluğu hemde bir sonraki satırı bulmayı zorlaştırdığı için, cümleleri veya birbiriyle bağlantılı içeriği tek bir satıra sığdırmaya özen gösterin. Ortalanmış metin düzeni için en uygunu kısa metinlerdir. 

 

       Yazı tip(ler)ini seçerken tüm bunları göz önünde bulundurmanın yanı sıra, profesyonel bir tasarımcıdan yardım almaktan çekinmeyin. Bu konuda yazılmış bir çok kitap bulunmakta. Okuduğunuz bu yazı, tüm tipografik kuralları içermiyor. Yalnızca bir kısmından söz ediliyor. Yazı tipinin doğru kullanılması tasarımınızı mükemmelleştirebilir ama aksi takdirde yerle bir de edebilir. Bu yüzden biraz zaman ayırın ve daha fazla seçenek olduğunu göz önünde bulundurarak araştırmalarınızı çeşitlendirin.

 

Hermann Hesse

 

About Suat BAYRAM

İç mimarlık ve mobilya üzerine güncel olarak araştırmalar yapıyor.

Check Also

ANTONİ GAUDİ

ANTONİ GAUDİ KİMDİR ? Antoni Gaudí ya da tam adıyla Antoni Plàcid Guillem Gaudí i …

MODEF EXPO – 34. MOBİLYA DEKORASYON FUARI 2015

İnegöl, Bursa – Türkiye’nin 03-07 Kasım 2015 tarihinde ev sahipliği yapacağı 34. MODEF Expo – …