Çarşamba , 3 Mart 2021
Breaking News
Home » İç Mimarlık » İç Mimarlık Dersleri » Mutfak Mekanının Düzenleniş ve Birimsel Boyut Alanların Etkisi
tezgahta çalışma yönünün belirlenmesi

Mutfak Mekanının Düzenleniş ve Birimsel Boyut Alanların Etkisi

 

Mutfak Mekanının Düzenleniş ve Birimsel Boyut Alanların Etkisi

 

Modern konut mutfakları, tezgahların dolayısıyla da alt ve üst dolaplarında düzenleniş biçimine göre de sınıflandırılabilmektedir (I formlu, L formlu, II. Formlu, U formlu, G formlu). Alt ve üst dolapların mutfak içinde yerleşimi en
uygun şekilde yapılması işlev açısından önemli bir kuraldır. Alt dolaplar içerisinde
yer alan bulaşık evyesi, ocak, fırın ve hazırlama tezgahı arasındaki uzaklıklar
birbirine yakın olmalıdır. Bulaşık yıkama evyesi, ocak-fırın ve buzdolabı arasındaki
üçgenin dolaşım sınırları toplamı 7 metreyi geçmemelidir [7]. Aşağıda Alman
normlarına göre (DIN) mutfak tiplerinin çeşitli alan düzenlemeleri, en az ölçüm
değerlerine göre verilmiştir.
 
Mutfak Dolaşım Alanları
Şekil 6. Değişik mutfak tiplerinde kullanım anında oluşan dolaşım alanları
(Ölçek 1/100)
 
    Mutfaklar gereğinden fazla büyük yapıldığında işlevsel olmamakta ve kullanıcı
açısından enerji ve çabuk yorulma problemi ortaya çıkarmaktadır. Yemek yeme
eylemi dışında 8 m2 mutfak alanı için en çok kullanılan büyüklüktür [7]. Ayrıca
mutfak mekanı ile konut girişi kısa ve uygun uzaklıklarda rahat bir bağlantı
kurmalıdır. Bunun birinci nedeni alt ve üst dolaplara ve buzdolabına yiyecek ve
içecek malzemelerinin konut içerisinde fazlaca dolaştırılmadan mutfağa
taşınabilmesi; ikincisi ise konutun giriş kapısına çabuk ulaşabilme gereğidir. Mutfak
yemek yeme mekanıyla ilişkili olduğu kadar varsa depo veya kiler ile de doğrudan
ilişkili olmalıdır [5].
 
 
    Mutfak çalışma tezgahı çalışma alanlarının birbiriyle olan ilişkileri işlev-birimsel
boyut faktörüne göre bir sıra düzeni takip etmelidir. Tezgahın düzenlenişindeki özellik, alt ve üst dolaplardaki donatı elemanlarının çalışma alanlarıyla ilişkisiyle
sağlanabilir. Bu ise şekil 7' de görüleceği alt dolap tezgahı için damlalık evye +
çalışma tezgahı + ocak-fırın + tezgah olarak düzenlenmektedir[1]. Bu düzenlemeye
göre üst dolaplarda varsa vitrinli dolabın damlalık evye üstünde olması ve teknik
nedenlerden dolayı da aspiratör dolabının ocak fırın üzerinde olması istenir.

 
tezgahta çalışma yönünün belirlenmesi
Şekil 7. Değişik büyüklükteki mutfaklarda tezgah üstü kullanım alanlarının boyutları
 
Alt ve üst dolaplardaki donatı elemanlarının yerlerini etkileyen bir diğer faktör ise
kullanıcının hangi elini kullanacağı sorusudur. Sağ elini kullanan kullanıcılar için
sağdan, sol elini kullanan kullanıcılar içinse soldan sağa bir sıra izlenmelidir. Bu
durum aşağıda şekil 8' de gösterilmiştir.[3]
 
mutfaklarda tezgah üstü kullanım alanlarının boyutları
Şekil 8. Kullanıcının sağ veya sol elini kullanmasına göre tezgahta çalışma yönünün
belirlenmesi
 

Y.M. Çiçek

About Suat BAYRAM

İç mimarlık ve mobilya üzerine güncel olarak araştırmalar yapıyor. İçerik yönetimi ve e-ticaret üzerine projeler geliştiriyor. Yönetiminde bulunduğu web sitelerinin SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) çalışmalarını yapıyor.
%d blogcu bunu beğendi: