Perşembe , 18 Nisan 2024
Breaking News
Home » İç Mekan Tasarımları » Dekorasyon » Bebek Odası Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?
bebek-odası-nasıl-seçilmeli

Bebek Odası Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?

Bebeğinizin Odasını Doğru Seçin

Günümüzdeki mimari ve iç mimari tasarım şartları nedeniyle bebek odaları küçük metrekarelere sahip oluyor. İmkan dahilinde büyük odalı evlerde bebek odasına daha geniş bir oda seçimi yapılmalıdır. Bebeklerin uyuma saatleri yetişkinlere göre daha fazla olduğu için odanın gün içerisinde normalden fazla güneş alması gerekir. O yüzden odanın büyük bölümünün güneş almasına dikkat edin. Bebeğinize zarar verebilecek bakterilerin güneş sayesinde yok olabileceğini göz önünde bulundurun. Bebeğinizin odası ferah ve aydınlık olursa gelişim sürecini olumlu yönde etkiler. Odanın küçük olması dahilinde duvar renklerini açık tonlarda seçin. Bu sayede odanın ferah olmasını sağlayın.

Bebek Mobilyalarında En Çok Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebek mobilyası seçerken bebeğinizin gelişim çağını düşünün. Emekleme, yürüme ve koşma gibi eylemleri göz önünde bulundurun. Bebek mobilyası seçerken donatıların köşeli ve keskin olmamalarına dikkat edin. Köşe kısımlarında oval hatlı mobilyaları tercih etmeye çalışın. Aksi takdirde bebeğiniz yanlış seçimden dolayı zarar görebilir. Bir diğer öneri ise çekmece menteşelerin kaliteli ve sağlam olmasına dikkat edin. Özel raylı çekmeceli mobilyaları tercih edin. Unutmayın ki bebeğiniz sağlığı herşeyden önemlidir.

Bebek Odasında Doğru Seçimler Nasıl Yapılır?

Geleceğini düşünen birey olun. Bir bebek odasını uzun yıllar kullanmayı düşünün. İki cinsiyetli bebeklerin kullanılabileceği mobilyalar tercih edin. Renklerin açık tonlarda ve cinsiyet ayrımı yapmayan renkleri tercih etmeye çalışın. Çok fazla renkten kaçının. Seçtiğiniz bebek odasını yeni doğacak diğer çoçuklarınız içinde kullanmayı düşünün ve gereksiz masraftan kaçının.

Bebek Mobilyası Odada Nasıl Konumlandırılır? Sağlıklı Bir Ortam Nasıl Hazırlanır?

Burası anneler için çok önemli.

Güzel bir bebek odası seçimi yaptıktan sonra sıra geldi odayı düzenlemeye. Öncelikle yer döşemesini imkanınız dahilinde 1.sınıf ahşap parke ile döşeyin. Ahşap parkeler hijyen olarak diğer döşemelerden daha iyidir. Eğer ahşap parke döşemesi yapma gibi bir seçeneğiniz yoksa zemini halı yada halıfleks ile kaplayın. Halıların ucuzundan kaçının. Halıların antialerjik olmasına dikkat edin. Kiri belli etmeyecek renklerde (krem,açık kahve,bej) seçimler yapmaya çalışın. Sert dokulu halılardan ve tüyünü çabuk bırakabilen halılardan kaçının.

Gelelim Mobilya Yerleşimine

Annelerin en çok sıkıntı yaşadığı şeylerden bir taneside bebeklerinin uykularını tam olarak alamamalarıdır. Bebeğiniz uyurken odasını sürekli kontrol etmek zorunda olduğunuzu unutmayın. Kapının tokmağından çıkan sesin bile bebeğinizi uyandırabileceğini unutmayın. Kapının gıcırdamaması için önlem almanız gerekiyor. Bebek karyolasını mümkün olduğunca kapının yakınlarına yerleştirmeye çalışın. Karyolayı dış duvara denk gelecek şekilde yerleştirmeyin. Aksi halde dışarıdan gelebilecek atmosferik olaylar (gürültü,soğuk) nedeniyle bebeğinizin başı ağrıyabilir ve uyku bozukluğuna neden olabilir. Kapıyı aralarken bebeğiniz görebilecek bir konum belirleyin. Yerleşim hatası yaparsanız oda içerisindeki eyleminiz bile bebeğiniz uyandırabilir.

Bebek Giysi Dolabı Yerleşimi

Bebek dolaplarını odaya yerleştirirken alt değiştirme ünitesine yakın bir yerde konumlandırın. İhtiyaç halinde elinizle uzanarak dolaptan gereken giysiyi yada bebek tekstilini kolayca alın. Bebek aksesuarlarının oldukça fazla olduğunu göz önünde bulundurarak bebek dolabı seçerken bol gözlü olmasına dikkat edin. İleriye dönük bir dolap olsun istiyorsanız boydan elbiseleri asabilecek bölümlerinin olmasına dikkat edin.

Bebek Şifonyeri

Bebek şifonyerinin önemli donatılardan olduğunu unutmayın. Bu üniteyi mümkün olduğunca kapıya yakın bir yerde konumlandırın. Bebeğinizin telsizini şifonyer üzerinde konumlandıracağınızı unutmayın. Eğer ileriye dönük bir bebek odası tercihi yapmak isterseniz şifonyerde ayna olmasına dikkat edin. İleride ayna almak isterseniz daha önceki aldığınız ürünün aynısını bulamayıp başka bir ayna entegresi yapmak zorunda kalacağınızı göz önünde bulundurun. Bebeğinizin albümlerini yerleştirebileceğiniz alanın geniş ve ferah olmasına dikkat edin. Aynalı bir şifonyer seçimi yaparak odayı zenginleştirebilirsiniz.

Bebekler İçin Büyüyebilen Beşikler Tercih Edin

Bebek odanızın büyüklüğüne bağlı olarak seçimlerinize alternatifler katın. İç mimarlar ve endüstriyel tasarımcılar insanların ihtiyaçlarını bir donatıda birkaç fonksiyonel çözüm ekleyerek mesleklerini tam anlamda yapmış olurlar. Bebek beşiklerinde fonksiyonel çözümlerin olduğunu kontrol edin.

Güzel bir çözüm sağlayan büyüyebilen beşikler birkaç yıldır popülerliğini sürdürüyor. 2. bir yatak masrafı yapmadan bebeğiniz 6-7 yaşından sonra o beşiklerde uyuma ihtiyaçlarını karşılarlar.

Büyüyebilen beşiklerin fonksiyonlarından bahsedecek olursak ; genelde iç yatak ölçüsü 80*180 olarak üretilen bu beşikler tek yatak sayesinde uzun yıllar kullanım sağlayan ileriye dönük yatak tasarımı olarak adlandırılır. Böyle bir beşik aldığınız takdirde bebeğiniz ilk etapta küçük alanda (80*140) uyumaya başlar. 5-6 yaşlarına gelince ayak ucunda bulunan komidinleri korkuluktan ayırarak geniş bir çoçuk yatağı alanı oluşturulur. Ayak ucunda yer alan komidinler yatak başlığının yanlarına yerleştirilir. Bu sayede çoçuğunuzun çamaşır ve giysi ihtiyacı o alanlarda çözülür. Yeniden bir çoçuk yada genç yatağı almak zorunda kalmazsınız. Büyüyebilen beşik tercihi yaptığınız takdirde ileride doğabilecek masraflardan kaçınmış olursunuz.

 

Bebek Mobilyasında Sağlık ve Kalite

Uzmanlar olarak sizlere tavsiyelerimizden birisi fabrikasyon üretim yapan firmalardan bebek odası satın almamanızdır. Özel tasarım yapan firmaları tercih etmeye çalışın. Özellikle mobilyanın MDF‘den üretildiğine ve kansorejen içermeyen lake boyaların kullanıldığa dikkat edin. Ürün alacağınız firmalara TSE belgesini sormayı unutmayınız. Bu yazımızın faydalı olduğunu düşünüyor ve diğer yazılarımızda görüşmeyi diliyoruz.

Doğru seçimler yapmanız dilekleriyle..

Aklınıza takılan soruları ve yazı hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşın.

Kaynak : http://bebekodasi.takimi.org/bebek-odasi-secimi-nasil-yapilmalidir/

 

About Suat BAYRAM

İç mimarlık ve mobilya üzerine güncel olarak araştırmalar yapıyor.

Check Also

En Romantik 12 Yatak Odası Tasarımı

 1. ANTİKA YATAK BAŞLIĞI   Osborne & Little’s Tamara’da döşenen 19. yüzyıl İtalyan başlık, tasarımcı …

Bahçede Açık Alan Şömine Keyfi

Sonbaharı geçirdiğimiz şu günlerde açık havada çay eşliğinde sohbet etmek çok hoş bir andır. Lakin …